Αρχική Οικονομία Έρχεται η οικειοθελής άρση απορρήτου στις τραπεζικές καταθέσεις

Έρχεται η οικειοθελής άρση απορρήτου στις τραπεζικές καταθέσεις

Με μία νέα καυτή τροπολογία η Κυβέρνηση στοχεύει στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, προκειμένου να αποκλειστούν από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού πλούσιοι επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες εταιρείες, προβλέπουν διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

 

Στην ουσία με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλείσει από τις νέες ρυθμίσεις τους πλούσιους επιχειρηματίες που επιδιώκουν συνεχώς να περικόψουν τις οφειλές τους προκειμένου να ξεφύγουν από την δαγκάνα της εφορίας. Πέρα από αυτό, αυτός είναι ένας καλός τρόπος προκειμένου να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, δηλαδή αυτοί που μπορούν να αποπληρώσουν κανονικά το δάνειο τους και αυτοί που δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να το κάνουν.

Επί της ουσίας, στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού σημαίνει πως ο οφειλέτης δίνει το δικαίωμα στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις πιστωτές για την επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων του. Αυτό συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου.

Πέραν, όμως αυτής της δικλίδας ασφαλείας, το νομοσχέδιο στην πλειάδα των εγγράφων που πρέπει να προσκομίσει ο επιχειρηματίας για την υπαγωγή του στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προσθέτει άλλο ένα: «Είναι το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη ή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες».

Το ίδιο ίσχυε και για τη δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης και για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης που έγινε εντός των τελευταίων 24 μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης.

Τέλος, με αυτές τις κινήσεις και την νέα νομοθετική ρύθμιση επιδιώκεται να μείνουν εκτός επιχειρηματίες οι οποίοι με δόλιο τρόπο προκάλεσαν τις πτωχεύσεις των εταιρειών τους έχοντας μεταβιβάσει σε συγγενικά τους πρόσωπα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και να μπορέσουν με περικοπή των δόσεων να τακτοποιήσουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.

Πηγή: http://www.rizopoulospost.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

DBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παρά την πανδημία του κορωνοϊού

Ανθεκτικότητα έδειξε η ελληνική αγορά κατοικίας το 2020 παρά το ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ήταν συνολικά δυσμενής, σύμφωνα με έκθεση του οίκου...

Βουλή: Εγκρίθηκε με 158 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο»

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας,...

Πάνω από 2.700 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης

Ισχυρό ενδιαφέρον από δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για τη συμμετοχή τους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης...

Κορωνοϊός: Τρία νησιά στο «κόκκινο» – Ανησυχία και για Ρέθυμνο, Ίο

Προβληματισμό προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!