Αρχική Οικονομία Έρχεται η οικειοθελής άρση απορρήτου στις τραπεζικές καταθέσεις

Έρχεται η οικειοθελής άρση απορρήτου στις τραπεζικές καταθέσεις

Με μία νέα καυτή τροπολογία η Κυβέρνηση στοχεύει στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, προκειμένου να αποκλειστούν από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού πλούσιοι επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες εταιρείες, προβλέπουν διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

 

Στην ουσία με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλείσει από τις νέες ρυθμίσεις τους πλούσιους επιχειρηματίες που επιδιώκουν συνεχώς να περικόψουν τις οφειλές τους προκειμένου να ξεφύγουν από την δαγκάνα της εφορίας. Πέρα από αυτό, αυτός είναι ένας καλός τρόπος προκειμένου να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, δηλαδή αυτοί που μπορούν να αποπληρώσουν κανονικά το δάνειο τους και αυτοί που δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να το κάνουν.

Επί της ουσίας, στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού σημαίνει πως ο οφειλέτης δίνει το δικαίωμα στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις πιστωτές για την επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων του. Αυτό συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου.

Πέραν, όμως αυτής της δικλίδας ασφαλείας, το νομοσχέδιο στην πλειάδα των εγγράφων που πρέπει να προσκομίσει ο επιχειρηματίας για την υπαγωγή του στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προσθέτει άλλο ένα: «Είναι το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη ή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες».

Το ίδιο ίσχυε και για τη δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης και για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης που έγινε εντός των τελευταίων 24 μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης.

Τέλος, με αυτές τις κινήσεις και την νέα νομοθετική ρύθμιση επιδιώκεται να μείνουν εκτός επιχειρηματίες οι οποίοι με δόλιο τρόπο προκάλεσαν τις πτωχεύσεις των εταιρειών τους έχοντας μεταβιβάσει σε συγγενικά τους πρόσωπα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και να μπορέσουν με περικοπή των δόσεων να τακτοποιήσουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.

Πηγή: http://www.rizopoulospost.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ALPHA BANK: Ισχυρή δέσμευση για την ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

Την ισχυρή δέσμευση της στη διαρκή ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο εργασιακό της περιβάλλον υλοποιεί η Alpha Bank, μέσα από μία σειρά σημαντικών...

ΣΥΡΙΖΑ: “Η Αττική κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο με υπογραφή του κ. Μητσοτάκη”

«Μετά από πέντε μήνες αποτυχημένου λοκντάουν, η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου. Χωρίς σαφή εικόνα της διασποράς στην κοινότητα, τα κρούσματα ανεβαίνουν μαζί με τον...

Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα τιμούμε αυτές που άνοιξαν το δρόμο της χειραφέτησης»

«Σήμερα τιμούμε αυτές που μας πήγαν ένα βήμα μπροστά. Αυτές που άνοιξαν το δρόμο της χειραφέτησης. Τιμούμε αυτές που οραματίστηκαν μια νέα ανθρωπότητα δικαιοσύνης...

Κ. Μίχαλος: Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας προτείνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!