Αρχική Περιβάλλον Έρευνα: συμβατότητα των ανεμογεννητριών με τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας

Έρευνα: συμβατότητα των ανεμογεννητριών με τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας

Το energypress.gr με άρθρο του, δημοσίευσε τα πρόσφατα συμπεράσματα μιας πολυετούς επιστημονικής έρευνας στην Δανία, σύμφωνα με τα οποία τα πτηνά αποφεύγουν αποτελεσματικά τα πτερύγια ανεμογεννητριών, με συνέπεια η θνησιμότητά τους από συγκρούσεις να είναι ελάχιστη. Αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα σε αντίθετους ισχυρισμούς ότι η αιολική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν κίνδυνο για το καθεστώς διατήρησης της άγριας ορνιθοπανίδας.

Αναλυτικά το άρθρο του energypress.gr: Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα συμπεράσματα μιας πολυετούς επιστημονικής έρευνας στην Δανία, σύμφωνα με τα οποία τα πτηνά αποφεύγουν αποτελεσματικά τα πτερύγια ανεμογεννητριών, με συνέπεια η θνησιμότητά τους από συγκρούσεις να είναι ελάχιστη. Αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα σε αντίθετους ισχυρισμούς ότι η αιολική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν κίνδυνο για το καθεστώς διατήρησης της άγριας ορνιθοπανίδας. Η έρευνα εκπονήθηκε από τρείς συμβουλευτικές εταιρείες για λογαριασμό της σουηδικής εταιρείας ενέργειας Vattenfall, και εξέτασε το αιολικό πάρκο Klim 67,2MW αποτελούμενο από 22 ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στη Δανία. Οι μελετητές επικεντρώθηκαν στο πρώτο και στο τρίτο έτος μετά την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Η συλλογή των δεδομένων γινόταν κάθε τρείς ημέρες σε τρείς διαφορετικές περιόδους του κάθε έτους (φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη) διάρκειας λίγο μεγαλύτερης από ένα μήνα.

Η έρευνα εκπονήθηκε τον Αύγουστο 2016 έως τον Μάιο 2017, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του αιολικού πάρκου και τον Αύγουστο 2018 έως τον Μάιο 2019 κατά το τρίτο έτος λειτουργίας του. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο ετήσιος βαθμός σύγκρουσης χηνών και γερανών με τις ανεμογεννήτριες, εξετάστηκαν 11 επιλεγμένες ανεμογεννήτριες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης. Το αιολικό πάρκο Klim αποτελεί ένα αξιοσήμαντο παράδειγμα για μελέτη, καθώς συνορεύει με τη διεθνή προστατευόμενη περιοχή προστασίας για πουλιά Vejlerne Natura 2000, όπου καθημερινά χιλιάδες πτηνά αφήνουν την φωλιά τους και πετάνε προς αναζήτηση τροφής σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για 20-30.000 χήνες (του είδους Anser brachyrhynchus, κοινή ονομασία pink-footed goose) και αρκετές εκατοντάδες γερανούς. Δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της θέσης του, ότι πολλά από αυτά τα πουλιά πετούν μέσα από την περιοχή των ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στην επιστημονική έκδοση «DOF BirdLife Denmark’s» μαζί με μια αξιολόγηση από ομότιμους καθηγητές προκειμένου να κατοχυρωθούν επιστημονικά τα αποτελέσματά της, κατά το πρώτο έτος της έρευνας βρέθηκαν στο σύνολο 17 νεκρά πτηνά ή λείψανα πτηνών κάτω από τις 11 υπό εξέταση ανεμογεννήτριες, ενώ το τρίτο έτος ο αριθμός ήταν 22. Τα νεκρά πτηνά ή τα λείψανα που βρέθηκαν, δεν ήταν όλα του ανωτέρω είδους χήνας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μελέτης, δεν βρέθηκαν καθόλου νεκροί γερανοί που να έχουν συγκρουστεί με ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με την τελική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μέσα σε δύο χρόνια έρευνας η απόκριση αποφυγής των χηνών και των γερανών, αποδείχτηκε επιτυχής κατά 99,9%, αναλογικά με τον πληθυσμό 20.000-30.000 χηνών και αρκετών εκατοντάδων γερανών που φωλιάζουν εκεί.

Αποτύπωση τροχιάς χηνών του είδους Anser brachyrhynchus χρησιμοποιώντας ραντάρ με διακυμάνσεις στο πλάτος ανάλογα με το μέγεθος του κοπαδιού. Η σημαδεμένη κόκκινη περιοχή δείχνει τις ανεμογεννήτριες και την περιοχή μελέτης. Επιπλέον, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να βεβαιωθεί με απόλυτη ακρίβεια ότι τα πτώματα των χηνών και των γερανών, προέκυψαν από τη σύγκρουση με τις ανεμογεννήτριες. Παρόλ’ αυτά, οι συγγραφείς της αναφοράς στο πλαίσιο της έρευνας αποδέχθηκαν ότι όλα τα πτώματα πουλιών που βρέθηκαν κάτω από τις ανεμογεννήτριες ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης με αυτές. «Πρόκειται για μία προστατευόμενη περιοχή η οποία είναι αρκετά αξιοσημείωτη καθώς 20.000-30.000 χήνες του είδους Anser brachyrhynchus φωλιάζουν εδώ», είπε ο κ. Jesper Kyed Larsen, επικεφαλής στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας της Vattenfall.

«Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, χιλιάδες πτηνά πετούν μέσα από το αιολικό πάρκο τις πρωινές και απογευματινές ώρες και το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα πουλιά μπορούν και πετούν γύρω ή πάνω από τις ανεμογεννήτριες σε μια τόσο μεγάλη έκταση. Ελάχιστο ποσοστό αυτών συγκρούεται με τις ανεμογεννήτριες και ο αριθμός τους, είναι πολύ μικρότερος από ό,τι πιστεύονταν στο παρελθόν». «Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα πτηνά είναι επιδέξια στο να πετούν γύρω ή πάνω από τις ανεμογεννήτριες. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά θετικό, όχι μόνο γιατί αποδεικνύεται ότι σχεδόν κανένα πτηνό δεν σκοτώνεται σε σύγκρουση με αυτές, αλλά επειδή αυτό σημαίνει ότι η ανέγερση των αιολικών πάρκων δεν είναι αντίθετη με το φυσικό περιβάλλον. Αυτό το νέο δεδομένο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στον σχεδιασμό των νέων αιολικών πάρκων».

Η έρευνα εκπονήθηκε και συντάχθηκε από τρείς αναγνωρισμένες συμβουλευτικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων τοπικών ορνιθολόγων. Οι τρείς ερευνητές ήταν ο Jan Drachmann της συμβουλευτικής «Pennen & Sværde», ο οποίος είναι κάτοχος Ph.D. στην βιολογία των πληθυσμών (εξέλιξη, οικολογία και γενετική) από το πανεπιστήμιο Aarhus, ο Simon Waagner της Profus Naturradgivning (PROFUS Nature Advice), ακαδημαϊκός, πτυχιούχος του πανεπιστημίου Aarhus και ο Henrik Haaning Nielsen της συμβουλευτικής Avifauna, επαγγελματίας ορνιθολόγος με ευρύ βιογραφικό. Η συγκεκριμένη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Vattenfall, η οποία έχει έννομο συμφέρον στο αποτέλεσμα των πορισμάτων της έκθεσης, εκπονήθηκε εν μέρει για να αποδείξει ότι το αιολικό πάρκο Klim συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική του άδεια η οποία ορίζει ότι οι συγκρούσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 75% των τρεχόντων βιώσιμων ποσοστών θνησιμότητας για τους πληθυσμούς του ανωτέρω είδους χήνας και των γερανών.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σοσιαλδημοκράτες: Δύσκολη προσπάθεια για να ηγηθούν τρικομματικής κυβέρνησης- Ιστορική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών

Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελε το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας της να ήταν κάπως διαφορετικό. Και αυτό γιατί στις τελευταίες εκλογές που έγιναν με αυτήν...

Searching for a glucose Ma Partnership? Here’s Steer Clear Of The Scammers.

Searching for a glucose Ma Partnership? Here's Steer Clear Of The Scammers. On the lookout for a sugars Ma Relationship? Suggestions Prevent The Frauds Even...

Institution Hookup Heritage and Christian Ethics. The Lives and Longings of Growing Older People

Institution Hookup Heritage and Christian Ethics. The Lives and Longings of Growing Older People The Physical Lives and Longings of Rising Adults Supplies a new method...

Σκληρή ανακοίνωση των δικηγορικών συλλόγων – Θα διερευνούνται πειθαρχικά όσοι αναλαμβάνουν υποθέσεις αρνητών

Να τηρούν τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων  και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας από...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!