Αρχική Απόψεις «Έξυπνες» πόλεις: Μία αναπτυξιακή πρόκληση

«Έξυπνες» πόλεις: Μία αναπτυξιακή πρόκληση

Του Θεμιστοκλή Τσούφη

Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο τις κάθε λογής συζητήσεις για τα ζητήματα της οικονομίας. Πολλές φορές, κάνουμε λόγο – θεωρητικά – για τις αναγκαίες προϋποθέσεις της Ανάπτυξης σε μακροοικονομικό επίπεδο. Ο διάλογος αυτός είναι, φυσικά, αναγκαίος. Ωστόσο, ίσως να ξεχνάμε τις πρακτικές προτάσεις σε μικροοικονομικό-τοπικό επίπεδο, που θα επιφέρουν εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, μείωση του κόστους λειτουργίας, δυναμική εξωστρέφεια και προοπτικές ποιοτικής στοχευμένης ανάπτυξης. Εκείνες τις προτάσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν με μεθοδικότητα και να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Κυρίως μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδέα των «έξυπνων» πόλεων αποτελεί μία τέτοια προοπτική.

Στην Ελλάδα εσχάτως ακούμε και διαβάζουμε αναφορές στις smart cities. Όμως, η αναφορά είναι είτε αποσπασματική είτε δίχως κατανόηση -επιστημονική και πρακτική- της ολότητας του φαινομένου και των δυνατοτήτων του. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο η τοπική αυτοδιοίκηση ως βασικός φορέας υλοποίησης των σχεδιασμών πρέπει να έχει όραμα, διάθεση και εξωστρέφεια.

Σε αυτή την σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το φαινόμενο αναφέροντας τους βασικούς άξονες, τις καλές πρακτικές (case studies) πόλεων της Ελλάδας και του Εξωτερικού και τις βασικές προτάσεις προς εφαρμογή στη χώρα μας σε κάθε μεριά της χώρας μας.

Τι είναι, όμως, οι έξυπνες πόλεις; Το φαινόμενο είναι νέο, δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο. Ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να δοθεί ένας απόλυτος ορισμός του θέματος. Η σχετική βιβλιογραφία δεν συμφωνεί σε έναν κοινώς αποδεκτό ορισμό. Αν επιχειρήσουμε να ορίσουμε τις έξυπνες πόλεις θα λέγαμε πως είναι αυτές, που κάνουν χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, που αυξάνουν την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα με στόχο να γίνονται πιο ανθεκτικές, λειτουργικές, βιώσιμες. Έτσι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Η πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφόρησης την τελευταία δεκαετία έχει αναδείξει τις έξυπνες πόλεις, οι οποίες επιθυμούν να δώσουν πρακτικές και αποδοτικές λύσεις στα προβλήματα. Αποτελούν οργανικό μέρος της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που γνωρίζει ραγδαία διάδοση σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ξεκίνησαν από την Ινδία, επεκτάθηκαν μέχρι την Κορέα και αναζητούν τρόπους για να εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες των πολιτών.
Άλλωστε τα 2/3 του πλανήτη μας θα ζουν σε πόλεις ως το 2050. Αυτή είναι μία μείζονα ‘’αστική’’ πρόκληση. Για αυτούς τους λόγους μεγάλες εταιρείες, όπως η Intel, η Cisco Systems, η DELL και η IBM συμμετέχουν στην έρευνα νέων εφαρμογών, προϊόντων και τεχνολογιών. Έτσι, παρουσιάζεται μία έντονη δυναμική, που ενισχύεται και από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Είναι πρόδηλο πως οι εξελίξεις τοποθετούν τις έξυπνες πόλεις στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας και στην Χώρα μας έχοντας πρακτικά και άμεσα αποτελέσματα στις ζωές όλων μας.
Μάλιστα, επηρεάζουν και τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα, δηλαδή την σχέση διοικητικών αρχών με τους πολίτες, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, την αειφόρο ανάπτυξη, τον «έξυπνο» τουρισμό ως συνακόλουθο τους αλλά και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών ενισχύοντας την συμμετοχικότητα και οδηγώντας ολιστικά στη ψηφιακή μετάλλαξη.

Άλλωστε, λίγες μέρες πριν η εφημερίδα «Guardian» αναφέρθηκε στα Τρίκαλα ως μία από τις πιο έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη. Μελετώντας άλλα παραδείγματα (case studies) θα αντλήσουμε σημαντικά συμπεράσματα για την πρακτική υλοποίηση του σχεδίου και στην Ελλάδα.

*Ο Θεμιστοκλής Τσούφης, είναι ειδικός σύμβουλος Ανάπτυξης Έξυπνων Πόλεων και Ψηφιακής Στρατηγικής, επιχειρηματίας / MSc Smart Cities, MSc Management

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον CEO της TUI – Αναμένεται διπλασιασμός αφίξεων τουριστών το 2022

Τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Αναμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων στην Ελλάδα από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022»

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια π

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος

Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος. Προτάσεις για «ριζοσπαστικές» αλλαγές, όπως χαρακτηρίζονται, κατέθεσε και η Επιτροπή Καταστατικού, που αποτελείται από στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Στόχος του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σ

Κορωνοϊός: 20.107 νέα κρούσματα και 88 θάνατοι – Στους 683 οι διασωληνωμένοι

Σε 20.107 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 683 ασθενείς. Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.

Κ. Κόλλιας (ΟΕΕ): Ο νέος αναπτυξιακός απλοποιεί διαδικασίες και διευρύνει τον κύκλο των προς ένταξη έργων

Το νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο κινείται σε θετική κατεύθυνση, επιχειρεί να καταστήσει φιλικότερο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, απλοποιεί διαδικασίες και διευρύνει...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!