«Το έργο σας έρχεται την κατάλληλη στιγμή σε μια εποχή κατά την οποία παρατηρείται μια ουσιαστική στροφή του ελληνικού αναγνωστικού κοινού προς την ιστορία του τόπου μας, τους πολιτισμούς αλλά και τά γράμματα γενικότερα, γιατί φαίνεται πώς μερικοί, μόλις τώρα, ανακάλυψαν … ότι η μελέτη των κλασικών γραμμάτων είναι αυτή πού μπορεί να μας βοηθήσει να προσανατολιστούμε καλύτερα στο δικό μας, μη κλασικό κόσμο.» (Μαρία Πυργάκη, Εθνοαρχαιολόγος)

«Αγαπητέ κύριε Σακκέτο,

΄Ηταν πραγματική τύχη για μένα, τη χρονιά πού δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον κύκλο της, να είμαι παρούσα σε μια τέτοια τιμητική εκδήλωση και μια τόσο εμπεριστατωμένη παρουσίαση από σας τον ίδιο του πονήματός σας, με τίτλο «ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ», το οποίον αποτελεί το αποτέλεσμα μιάς υπεράνθρωπης προσπάθειας, πολλού μόχθου και χρέους προς την αλήθεια την οποία υπηρετείτε ανυποχώρητα.

Σ’ αυτό το υψηλής ποιότητας και πρωτοτυπίας έργο σας, συναισθανόμενος πλήρως ότι το παρελθόν δεν υφίσταται ούτε καν σε αδράνεια στην περιοχή της λήθης, ανασύρετε από την άγνοια και τη λήθη τις βιβλιοθήκες της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, των οποίων η ανάπτυξη δημιουργεί μια νέα δυναμική με την παράλληλη παντοδυναμία της ελληνικής παιδείας. Με την ενάργεια και την ακρίβεια του καλού ερευνητή περιγράφετε όλες τις βιβλιοθήκες, επειδή γνωρίζετε ότι διαφυλάσσουν την μνήμη ή καλύτερα την αλήθεια για το παρελθόν και ότι αν, για οποιοδήποτε λόγο, λεηλατηθούν ή καταστραφούν, σβήνει και η αλήθεια. Ως θηρευτής του δημιουργικού κενού πού υπήρχε στο υπό διαπραγμάτευση θέμα, στα σκεύη αυτά της σοφίας, αναζητάτε εναγωνίως τα αρχαία συγγράμματα των προγόνων μας.

Με την άνεση του έμπειρου δημοσιογράφου παρουσιάζετε συγκλονιστικά και μοναδικά στοιχεία στο κεφάλαιο με τίτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΤΩΡΑ!… ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ». Μένει τώρα η ελπίδα πως όλη αυτή η προσπάθεια θα αποτελέσει το συντομότερο δυνατόν, ένα επιπλέον κίνητρο για όποιους από τους ερευνητές αποφασίσουν να εισέλθουν στο λαβύρινθο αυτό της ευρύτατης θεματολογίας, γύρω από τα αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χειρόγραφα, για τα οποία η έρευνά σας αυτή προσφέρει ένα σκαλοπάτι γιά μια διαφορετική προσέγγιση.

Το έργο σας έρχεται την κατάλληλη στιγμή σε μια εποχή κατά την οποία παρατηρείται μια ουσιαστική στροφή του ελληνικού αναγνωστικού κοινού προς την ιστορία του τόπου μας, τους πολιτισμούς αλλά και τά γράμματα γενικότερα, γιατί φαίνεται πώς μερικοί, μόλις τώρα, ανακάλυψαν … ότι η μελέτη των κλασικών γραμμάτων είναι αυτή πού μπορεί να μας βοηθήσει να προσανατολιστούμε καλύτερα στο δικό μας, μη κλασικό κόσμο.

Ο εξαιρετικός συνολικός σχεδιασμός, η προσιτή γλώσσα, οι πολύτιμες μαρτυρίες σας καθιστούν αναμφισβήτητα ανεκτίμητο το πόνημά σας.

Για μια ακόμη φορά έχετε επιλέξει το δύσκολο δρόμο, πού όσο πιο δύσβατος και ανηφορικός είναι, τόσο η θέλησή σας χαλυβδώνει και το πνεύμα σας γίνεται οξύτερο, σε μια πραγματικότητα πού, κατά τρόπο τραγικό και καταλυτικό κάθε υψηλής αξίας, απομακρύνεται με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα από το «δέον».

Αθήνα, 17Δεκεμβρίου 2001

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Δρ Μαρία Επαμ. Πυργάκη
Εθνο – Αρχαιολόγος

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ