Αρχική Πολιτική Έγκλημα κατά του λαού μας!

Έγκλημα κατά του λαού μας!

Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού τα μνημόνια, μία αλήθεια που σιγά -σιγά αρχίζουν να παραδέχονται και οι ίδιοι δανειστές! O Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι τα μνημόνια είναι σκάνδαλο κατά της δημοκρατίας, μία παραδοχή που έρχεται να προστεθεί στις εκθέσεις του ΔΝΤ, που δείχνουν τους λάθους υπολογισμούς του στο ελληνικό πρόγραμμα, που είχαν τραγικές επιπτώσεις στην ελληνική Οικονομία, αλλά και σε εκθέσεις της Κομισιόν, που έκαναν λόγο για χονδροειδή λάθη, κακούς υπολογισμούς και αντιφάσεις, από το ΔΝΤ!

Συμφωνίες κυβερνήσεων και δανειστών, που από το 2010 (στα “σκαριά” από το 2009), έφεραν την διάλυση μεγάλου μέρους της ελληνικής αγοράς, την ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας, σαρωτικές μειώσεις εισοδημάτων, “τσεκούρια” σε συντάξεις και επιδόματα, ενώ παράλληλα γιγάντωσαν το φαινόμενο της υπερφορολόγησης, στραγγίζοντας την αγορά από ρευστό. Μαζί με τις μεγάλες ανατροπές στον τραπεζικό κλάδο, που έκλεισαν την κάνουλα των δανειοδοτήσεων, ο ιδιωτικός τομέας δέχτηκε ένα καθοριστικό πλήγμα, που έφερε 250.000 λουκέτα επιχειρήσεων, γιγάντωση της ανεργίας, απορύθμιση της αγοράς και 934.000 χαμένες θέσεις εργασίας! Μία αδιανόητη καταστροφή, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις συνέπειες που έχουν οι ηττημένοι πολέμων.

Μέσα στα μνημόνια χάθηκε το 30% της περιουσίας των Ελλήνων. Τα νούμερα της ελληνικής Οικονομίας, δείχνουν την έκταση της καταστροφής που έφεραν στην χώρα οι “συνταγές ” των δανειστών, με απώλεια σχεδόν του 27% του ελληνικού ΑΕΠ. Όμως ένα τέτοιο έγκλημα, κατά ενός ολόκληρου λαού, είναι η ντροπή της Ευρωζώνης, που αντί να στηρίξει ένα από τα μέλη της, σε μία δύσκολη στιγμή, επέλεξε να ακολουθήσει την σκληρή Γερμανική γραμμή, που ήθελε την Ελλάδα να γίνει παράδειγμα για όλες τις χώρες που “ξεστρατίζουν” από τον δημοσιονομικό δρόμο που χαράσσει το Βερολίνο. Κάνοντας την Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή, ξεκίνησαν μία οικονομική κατάρρευση, που ακόμα και εκείνοι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν ή να διαχειριστούν πολιτικά, με αποτέλεσμα μία μικρή οικονομία όπως η ελληνική, να είχε γίνει για πολλά χρόνια, πηγή κινδύνου για όλη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η γερμανική εταιρεία Allianz (Allianz Global Wealth Report), η πολύχρονη κρίση συρρίκνωσε την περιουσία των Ελλήνων, κατά 30%, μέχρι το 2015. Ύφεση και φτώχεια στην Ελλάδα, την ώρα που στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007! Δηλαδή ενώ ο ελληνικός λαός, καταστρεφόταν από την άγρια πολιτική λιτότητας που επέβαλαν τα ξένα κέντρα εξουσίας, άλλες χώρες όπως η Γερμανία, συνέχιζαν να πλουτίζουν, με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς!

Σκάνδαλο για την Δημοκρατία, το μνημόνιο παραδέχεται ο Μοσκοβισί!

Την παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ελλάδα, μέσω των αποφάσεων εξπρές των μνημονίων, παραδέχεται ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, που χαρακτήρισε το μνημόνιο “σκάνδαλο”. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος, αξιωματούχος της Κομισιόν, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera “Είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας”.

Ο κ. Μοσκοβισί, από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Κόμο, δήλωσε ότι “είναι ένα σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή”.

 

Επέβαλαν μέτρα 73 δις ευρώ από το 2010!

Τρομαχτικός είναι ο λογαριασμός των μέτρων που επέβαλαν οι δανειστές από το 2010 στην ελληνική Οικονομία. Δίχως να έχουμε βγει ακόμα από την επιτροπεία των δανειστών, ήδη μετράμε ένα σύνολο 72,5 δις ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από τις αναφορές της Κομισιόν και το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί το μικρό μέγεθος της ελληνικής Οικονομίας, το βάρος αυτών των μέτρων όχι μόνο φαίνεται ασήκωτο, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά για το αν ο σκοπός τους ήταν η ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας ή ήθελαν να την αποτελειώσουν!

Ακόμα χειρότερο είναι ότι στην “σούμα” δεν έχουν προστεθεί και τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2018, ούτε τα μέτρα 2% που επέβαλε το ΔΝΤ για τα έτη 2019 και 2020. Σύμφωνα με την συμφωνία το 2019 έρχεται μείωση συντάξεων κατά 1,7 δις ευρώ και το 2018 αύξηση φορολογίας (μέσω μείωσης του αφορολόγητου) άλλα 1,7 δις ευρώ. Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των παράλογων απαιτήσεων από τους θεσμούς, έρχεται από το ΔΝΤ, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιμείνει σε ταχύτερη ενεργοποίηση αυτών των μέτρων, γιατί σύμφωνα με τα οικονομικά του μοντέλα, η χώρα δεν θα πιάσει τους στόχους της το 2018.

Για τα τελευταία, τον Φεβρουάριο, είχε δει το φως της δημοσιότητας έκθεση της Κομισιόν, που “μέσες-άκρες”, έλεγες ότι τζάμπα θα θυσιαστούν οι Έλληνες, αν πάρουν τα μέτρα 3,6 δις ευρώ που ζητούσε το Ταμείο. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αναλυτές, η Ελλάδα, έμπαινε σε φάση ανάπτυξης και τα μέτρα που πρότειναν τότε, οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου, ήταν όχι μόνο αχρείαστα, αλλά και άχρηστα! Παρόλα αυτά το ΔΝΤ επικράτησε και τα μέτρα πέρασαν από την ελληνική Βουλή, έστω συνοδευόμενα από κάποια αντίμετρα. Όμως αυτή η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δανειστές, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και το ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Το να προσπαθείς να συμβιβάσεις δύο εντελώς διαφορετικές διαδρομές που χαράσσουν ΔΝΤ και Ευρώπη, είναι για πολλούς η βάση του προβλήματος. Κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει πατώντας σε δύο βάρκες, χωρίς να γίνει μούσκεμα, κάτι που έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι δανειστές. Ήδη μέλη της ομάδας του ΔΝΤ φέρονται να έχουν ζητήσει την αποδέσμευσή τους από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ από την Ευρώπη, επιταχύνονται οι διαδικασίες μετασχηματισμού του ESM σε EMF, δηλαδή σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα αντικαταστήσει πλήρως το ΔΝΤ.

Νέο μίνι-μνημόνιο για να μας αποτελειώσουν θέλουν οι δανειστές!

Παρά τις προτροπές των θεσμών για όλο και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, το κόστος που είχαν τα μνημόνια ήταν τεράστιο, τόσο για την Οικονομία όσο και για την κοινωνία. Μέσα στην επταετία, η εικόνα είναι σχεδόν η ίδια. Η τρόικα ή το κουαρτέτο να πιέζουν για νέα μέτρα που σύμφωνα με τους θεσμούς θα έβαζαν την οικονομία σε τάξη και θα έβγαζαν την χώρα από τα μνημόνια, όμως όταν τελικά υλοποιούνται, να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η μεγαλύτερη καταστροφή ήταν το πρώτο μνημόνιο, που έβαλε στην χώρα σε ένα καθοδικό σπιράλ. Από τότε λίγο έως πολύ οι κυβερνήσεις έκαναν διαχείριση της κατάστασης σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η καταστροφή και να απαγκιστρωθεί η χώρα από την επιτροπεία των ξένων κέντρων. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία έρχεται τον Αύγουστο του 2018, όταν και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα. Όμως και εδώ υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που συντηρούν τον κίνδυνο για ένα τέταρτο πρόγραμμα.

Φαρμάκι” τα μνημόνια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Από το 2008 που η χώρα πέρασε σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2013, το ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν κατά 25%. Καθώς μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έγινε με αύξηση της φορολογίας, το εισόδημα των νοικοκυριών κατέρρευσε κατά περίπου 1/3 και η ανεργία αυξήθηκε από 7% (2008) σε πάνω από 27% (2013). Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της “διαΝΕΟσης”, σχεδόν τα 2/3 των ανέργων ήταν άνεργοι για περισσότερο από έτος, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφθασε κάποια στιγμή ακόμη και το 60%. Τώρα οι αριθμοί αυτοί έχουν βελτιωθεί με την ανεργία να έχει μειωθεί στο 21,7%, αλλά η ζημιά από το σοκ, που έφεραν την αγορά, τα μνημόνια, ακόμα είναι αισθητή. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πάνω από 15 χρόνια για να επιστρέψει η χώρα στα προηγούμενα επίπεδα, αλλά και αυτό μόνο υπό τις καλύτερες συνθήκες και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Η καταστροφή των μνημονίων…σαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Η επιδείνωση, στους δείκτες ήταν εμφανείς από τα πρώτα κιόλας χρόνια, μία απόδειξη ότι τα μέτρα που επέβαλαν οι θεσμοί δεν ήταν φάρμακο, αλλά φαρμάκι για την ελληνική Οικονομία. Το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από 20,1% το 2008 σε 23,1% το 2013, με «σχετικές» γραμμές φτώχειας αλλά, εάν η γραμμή φτώχειας διατηρηθεί σταθερή σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης του 2008, τότε το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 44,3% το 2013. ‘Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τέτοια θεαματική επιδείνωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει γνωρίσει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΚΤ: Τα τεστ προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές

Ανθεκτικές παραμένουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής (stress test) στο δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική...

Alpha Bank: Ολοκλήρωσε με επιτυχία το stress test του 2021 – Δείκτης CET 1 στο 17,3% στο βασικό και 8,4% στο δυσμενές σενάριο

Η Alpha Services and Holdings ολοκλήρωσε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων  Καταστάσεων 2021 (EU-wide Stress Test), όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου της. Η Άσκηση...

Alpha Bank: Αναζητά στρατηγικό επενδυτή για τον σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων

Η Alpha Bank Α.Ε. (εφεξής η «Alpha Bank»), στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού της σχεδίου, Project Tomorrow, και ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης εργασιών...

Σκυλακάκης: Ιστορική ευκαιρία το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» – Ίσως την άλλη Παρασκευή τα πρώτα 4 δισ. ευρώ

Την πεποίθηση ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα αποδειχθεί μια ιστορική ευκαιρία και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη και την πορεία της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!