Αρχική Διάφορα Άνω-κάτω στην Κτηματολόγιο Α.Ε. - Καταγγέλλονται οι συμβάσεις 63 δικηγόρων

Άνω-κάτω στην Κτηματολόγιο Α.Ε. – Καταγγέλλονται οι συμβάσεις 63 δικηγόρων

Εάν θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να αποφασίσουν 63 δικηγόροι που απασχολούνται από 10 έως 20 χρόνια στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (αντικατέστησε την Κτηματολόγιο Α.Ε. το 2013), η οποία μετεξελίσσεται σε Οργανισμό Εθνικό Κτηματολογίου, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος (Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου) του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του σχεδίου νόμου, καταγγέλλονται οι συμβάσεις έμμισθης εντολής του συνόλου των 63 δικηγόρων της ΕΚΧΑ Α.Ε.

Oι τελευταίοι, που θεωρούνται ιδιαίτερα έμπειροι σε ζητήματα κτηματολογικού δικαίου, θα πρέπει σε διάστημα ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου να αποφασίσουν, εάν θα παραμείνουν στο οργανισμό του εθνικού Κτηματολογίου ως υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα παραιτηθούν της δικηγορικής ιδιότητάς τους και θα διαγραφούν από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, όπως προβλέπει ο Κώδικας περί Δικηγόρων για το ασυμβίβαστο μεταξύ της δικηγορικής ιδιότητας και της ιδιότητας του υπαλλήλου.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr από το Σύλλογο Δικηγόρων της ΕΚΧΑ, οι 63 απολύσεις θα οδηγήσουν σε ένα οργανισμό, ο οποίος την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου δεν θα διαθέτει Νομική Διεύθυνση. Όπως ακόμη, υποστηρίζουν, η ομάδα των 63 δικηγόρων είναι η μοναδική από το υπόλοιπο προσωπικό που δεν μεταφέρεται στο νέο φορέα (Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου) χωρίς καμία επίπτωση.

Κάνουν ακόμη λόγο για μονομερή στόχευση, με τους δικηγόρους να υποχρεώνονται να επιλέξουν σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αν θα παραμείνουν στο νέο φορέα με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, αλλά ως υπάλληλοι.

Πάντως, στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ το 2011, οπότε ιδρύθηκαν η ΣΤΑΣΥ και η ΟΣΥ, για τους δικηγόρους του ομίλου με έμμισθη σχέση προβλέφθηκε η μεταφορά – μετάταξή τους ως πλεονάζον προσωπικό σε αντίστοιχες θέσεις του Δημοσίου.

«Η εν λόγω ρύθμιση που αφορά τους έμμισθους δικηγόρους της ΕΚΧΑ Α.Ε. δεν είναι νόμιμη. Πέραν από μια σειρά πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργήσει, είναι και ηθικά επιλήψιμη εφόσον απολύει ουσιαστικά 63 εργαζόμενους σε συγκεκριμένο και νομοθετικά κατοχυρωμένο επαγγελματικό κλάδο, μεταβάλλοντας το νομοθετικό τους καθεστώς, ενώ παράλληλα προσλαμβάνει παρανόμως -και μάλιστα διά νόμου!- 716 ιδιωτικούς υπαλλήλους» σημειώνει ο Παναγιώτης Ματθαίου που υπήρξε ο πρώτος δικηγόρος διδάκτορας δημοσίου δικαίου της ΕΚΧΑ και αποτελεί μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που εκπόνησε το νομοσχέδιο.

«Η παραφυλακή των τίτλων της ιδιοκτησίας ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει έργο ανεξάρτητων νομικών, υπό την εποπτεία και την εγγύηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως ορίζει και το Σύνταγμα» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, το σκεπτικό της καταγγελία των συμβάσεων των δικηγόρων εντάσσεται στο σκοπό ίδρυσης του νέου φορέα, ο οποίος ως δημόσια κεντρική υπηρεσία επιδιώκει τη συγκέντρωση του αποκεντρωμένου και συστήματος μεταγραφών.

Αποχή και προσφυγή στη δικαιοσύνη

Από τις 18 Δεκεμβρίου οι έμμισθοι δικηγόροι της ΕΚΧΑ βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους, δηλαδή από τις παραστάσεις στα δικαστήρια και από την παροχή νομικών συμβουλών, καθώς και από κάθε άλλο σχετικό έργο προς την εντολέα τους.

Το επόμενο επεισόδιο θα γραφεί όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, με το Σύλλογο Δικηγόρων της Κτηματολόγιο Α.Ε. να εξετάζει την προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς υφίσταται «εξόχως βλαπτική μεταβολή της συμβατικής σχέσης των δικηγόρων της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε».

Πηγή: capital.gr

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Αλέξης Τσίπρας: Ρύθμιση στη Βουλή για διασφάλιση της μισθωτής σχέσης εργασίας των διανομέων

Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της μισθωτής σχέσης εργασίας και του συνόλου των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, για τους διανομείς, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τη κυβέρνηση να την υπερψηφίσει. «Επειδή η κυβέρνηση, μπροστά...

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 75χρονη γιατρός για εικονικό εμβολιασμό

Επ’ αυτοφώρω πιάστηκε μια 75χρονη γιατρός-πλαστικός χειρουργός που, μαζί με τη γραμματέα της, μετέβησαν στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας και σε συνεννόηση με μια νοσοκόμα προχώρησαν σε εικονικό εμβολιασμό. Η γιατρός...

Τσίπρας σε Ιμάμογλου: Επίσκεψη μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο

Μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος...

Citigroup: Εκτίναξη στο 8,8% της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2021 – «Βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες

Η Citi αναθεωρεί αισθητά προς τα πάνω την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 στο εντυπωσιακό 8,8% (από περίπου 5,3% πριν) και αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!