Αρχική Οικονομία Άνοιξε η πλατφόρμα για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις υπαγωγής στην 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία αφορά τον τζίρο του πρώτου μήνα του 2021, δηλαδή του Ιανουαρίου.

Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έχουν περιθώριο υποβολής αιτήσεων έως τις 22 Φεβρουαρίου. Το ποσό της χρηματοδότησης θα κυμαίνεται από 500 έως 50.000 ευρώ.

Η ακριβής φόρμουλα, ωστόσο, για τον υπολογισμό των χρημάτων που θα εισπράξει ο κάθε ενδιαφερόμενος, αναμένεται να καθοριστεί μετά τις 22 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά την λήξη της προθεσμίας.

Οι πρώτες πληρωμές εκτιμώνται στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Όπως και στους προηγούμενους γύρους, το 50% των χρημάτων θα είναι επιχορηγούμενο, χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα myBusinessSupport στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr)

Πιο αναλυτικά:

 • Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ. Το μέγιστο ποσό θα διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ).
 • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους, θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους
 • Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (σ.σ. και για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) το κατώτατο όριο θα διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, στα 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και στα 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
 • Και η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα είναι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 50%
 • Eπεκτείνεται χρονικά η δέσμευση των επιχειρήσεων στο να μην προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2021.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση

Όσες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του κορωνοϊού COVID-19:

– Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

– Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

 • Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021.
 • Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019.
 • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
 • επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,
 • επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος, επομένως, δύνανται να υποβάλλουν όσες από τις παραπάνω επιχειρήσεις δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι:

 • δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία
 • δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χρ. Ταραντίλης: Η παραίτησή μου δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους

Ο Χρήστος Ταραντίλης με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook, ξεκαθαρίζει για δεύτερη φορά ότι η παραίτησή του δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. «Μένω πιστός στις...

ΣΥΡΙΖΑ : Ο Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να παραιτηθεί και η Μενδώνη

Το αίτημα για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη. «Μιας και ο Ταραντίλης έκανε την αρχή,...

Παραιτήθηκε από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρ. Ταραντίλης

Την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου γνωστοποίησε με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Χρήστος Ταραντίλης, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου...

Δένδιας : Η Τουρκία κάνει «επίδειξη δύναμης» και τορπιλίζει το διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!