Αρχική Κοινωνία Άλαδες μπάμιες με βαλσάμικο ξύδι με σύκο

Άλαδες μπάμιες με βαλσάμικο ξύδι με σύκο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης
Ὑλικά (γιά 6 άτομα):
  • 750 γρ. μπάμιες φρέσκες ἤ κατεψυγμένες
  • 5 κ.σ. ξύδι (γιά ράντισμα)
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό γιά τήν ἀρχή
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ἀλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι μέ σύκο
  • 500 γρ. ὥριμες ντομάτες περασμένες στό μπλέντερ ἤ ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένος ὁ μίσκος, χοντροκομμένα τά φύλλα)
  • 500 γρ. νερό ζεστό 
Προετοιμασία γιά τίς φρέσκες μπάμιες:
Μέ ἕνα ψαλιδάκι μαγειρικῆς ἤ μέ μαχαίρι κόβουμε τό κοτσάνι ἀπό τίς φρέσκες μπάμιες, τίς πλένουμε, τίς στραγγίζουμε καί τίς ραντίζουμε μέ τό ξύδι. Τίς ἀφήνουμε γιά μισή ὤρα καί περισσότερο. Τίς ἕτοιμες κατεψυγμένες ὅπως εἶναι ἀπό τήν κατάψυξη, τίς ραντίζουμε μέ τό ξύδι καί τίς προσθέτουμε στόν ταβά, ὅταν ἔρθει ἡ ὥρα τους.
Ἐκτέλεση:
Στόν ταβά (πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, προσωπικά χρησιμοποιῶ ταβά ἀπό μαντέμι) ρίχνουμε τό νερό ἀπό τό ποτήρι καί σέ χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε τό κρεμμύδι νά μαραθεῖ γιά 5 λεπτά. Ταυτόχρονα ρίχνουμε τό ἁλάτι, τό πιπέρι, τό κάρυ καί τή ζάχαρη καί ἀνακατεύουμε τακτικά. Μόλις περάσουν τά 5 λεπτά, δυναμώνουμε τή θερμοκρασία καί ρίχνουμε τίς μπάμιες ἀνακατεύοντας γιά 3 λεπτά, ὥστε νά ἀναμιχθοῦν καλά μέ τά ὑπόλοιπα ὑλικά.
Στή συνέχεια προσθέτουμε τό μπαλσάμικο καί ἀνακατεύουμε γιά ἕνα λεπτό. Προσθέτουμε τή ντομάτα καί τό νερό καί, ἀφοῦ πάρει βράση, χαμηλώνουμε τή θερμοκρασία, σταυρώνουμε τό φαγητό καί μισοσκεπάζουμε τόν ταβά. Στά πρῶτα εἴκοσι λεπτά προσθέτουμε τόν ψιλοκομμένο μίσκο τοῦ μαϊντανοῦ καί ἀνακατεύουμε.
Στόν ὑπόλοιπο χρόνο δέν ἀνακατεύουμε ξανά. Ἄν χρειαστεῖ κουνᾶμε τόν ταβά προσεκτικά. Ἀνάλογα μέ τίς μπάμιες (κατεψυγμένες ἤ φρέσκες), θά χρειαστoῦν ἀκόμα 20 λεπτά ἕως 40. Στό τέλος δέν πρέπει νά μείνει νερό ἀλλά μόνο οἱ μπάμιες μελωμένες, μαλακές καί νόστιμες. Ἄν χρειαστεῖ ἐπιπλέον νερό τό ρίχνουμε μέ φειδώ, μισό ποτήρι τή φορά, ζεστό. Δέ θέλουμε νά κάνουμε σούπα. Πασπαλίζουμε μέ τά φύλλα μαϊντανοῦ καί τά βυθίζουμε προσεκτικά μέ τήν κουτάλα. Ἀφήνουμε ἐκτός ἑστίας ἕνα τέταρτο νά χαλαρώσει τό φαγητό καί σερβίρουμε πρός τιμήν τῆς Κυρίας Θεοτόκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση για νέες αιτήσεις – Οι προθεσμίες

Σε λειτουργία τέθηκε πριν λίγο η εφαρμογή myΘέρμανση για την υποβολή νέων αιτήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τέθηκε σε λειτουργία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν εκ νέου να κάνουν αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης έως τις 15 Φεβρουαρίου και έτσι οι φορολογούμενοι να λάβουν έτσι το επίδομα θέρμανσης των 100 – 750 ευρώ που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία που ήταν στις 15 Δε

ΚΙΝΑΛ: Επιτελική αδράνεια και ανικανότητα από την κυβέρνηση

Για «επιτελική αδράνεια και την ανικανότητα» της κυβέρνησης και έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει λόγο η γραμματέας της Κ.Ο....

Κλειστά και την Πέμπτη τα σχολεία στην Αττική – Με απόφαση της Περιφέρειας

Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίδα» να υποχωρεί σταδιακά από τη χώρα, ωστόσο οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός που έχει αφήσει πίσω της δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των...

Στην κατάψυξη η χώρα -Κάτω από τους -10 βαθμούς το πρωί-Ρεκόρ το -18,1 στη Φθιώτιδα

Πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο Λευκοχώρι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!