Τετάρτη , Ιανουάριος 16 2019
Αρχική / Πολιτισμός / Ο Οδυσσέας αναγνωρίζει τον Αχιλλέα στην Σκύρο – ψηφιδωτό που βρέθηκε στην Πομπηία

Ο Οδυσσέας αναγνωρίζει τον Αχιλλέα στην Σκύρο – ψηφιδωτό που βρέθηκε στην Πομπηία

Του Γιώργου Λεκάκη

Στις συνεχιζόμενες ανασκαφές – και οι οποίες θα συνεχίζονται για δεκάδες έτη ακόμη – στην Πομπηία, στην Ιταλία, στο εκτεταμένο «πεδίο V», βρέθηκε η Oικία του Απόλλωνα.

Έξω από αυτήν, καθαρίσθηκε ένα υπέροχο αρχαίο ψηφιδωτό, με θέμα τον Οδυσσέα, να αναγνωρίζει τον κρυβόμενο στην Σκύρο Αχιλλέα.

Για να επιλέξει κανείς ένα τέτοιο θέμα, σήμα-κατατεθέν έξω από την οικία του, θα πρέπει, μάλλον, να ήταν Σκυριανός – και λιγότερο εκ Φθίας ή Ιθάκης, πάντως Έλλην.

Ως εκ τούτου, φρονώ, πως ο Δήμος Σκύρου (αλλά και οι Ιθακήσιοι και οι Φθιώτες) θα πρέπει να ζητήσουν – ή στο τέλος-τέλος να φτιάξουν – ένα αντίγραφο του ψηφιδωτού, το οποίο και να αναρτήσουν σε περίοπτο θέση στην πόλη τους, ή όπου αλλού κρίνουν, διαφημίζοντας την σχέση τους (και) με την Πομπηία… κάτι που θα ευχαριστούσε και τους εντοπίους, αλλά και τους Ιταλούς επισκέπτες των περιοχών τους, αλλά φυσικά και όλους τους νοήμονες και φιλίστορες του κόσμου…

Η «Οικία του Απόλλωνος» ανακατασκευασμένη στην Πομπηία.

Και κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό: Να ανακατασκευάσουν την Οικία του Απόλλωνος σε κάποιο σημείο των πόλεών τους, ώστε να συνάδει και με το παρελθόν τους και με το εύρημά τους… Αυτό λέγεται πολιτική οξυδέρκεια… και είναι σύγχρονο marketing…

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ θα είναι εκεί, να το χειροκροτήσει, να το καταγράψει και να το προβάλλει…

 

ΠΗΓΗ

About Online Press

Δες επίσης

Σαν σήμερα έφυγε ο πατρινός ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές

Πριν από τέσσερα χρόνια (2015) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο τραγουδιστής Μπάμπης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *