Πέμπτη , Δεκέμβριος 13 2018
Τελευταία νέα
Αρχική / Οικονομία / 1,3 δισ. τον χρόνο χάνει η ελληνική οικονομία από τα «μαϊμού» προϊόντα

1,3 δισ. τον χρόνο χάνει η ελληνική οικονομία από τα «μαϊμού» προϊόντα

ΟΙ 5 ΚΛΑΔΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Στο 1,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ετήσιες απώλειες στην Ελλάδα λόγω των προϊόντων -μαϊμού ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 15.365 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, που δίνει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της παραποίησης- απομίμησης που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες πωλήσεων ανέρχονται σε 58,9 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές θέσεις εργασίας που χάθηκαν φτάνουν στις 434.701. Οι απώλειες σε ευρώ ανά κάτοικο υπολογίζονται σε 125 ετησίως στην Ελλάδα και 116 ευρώ στην ΕΕ.

Οι πέντε κλάδοι με τη μεγαλύτερη απώλεια πωλήσεων στην Ελλάδα είναι:

  1. Τα φάρμακα (10,5%) και απώλειες 490 εκατ. ευρώ
  2. Τα είδη ένδυσης (12,8%) και απώλειες 394 εκατ. ευρώ
  3. Τα καλλυντικά (16,8%) και απώλειες 195 εκατ. ευρώ
  4. Τα έξυπνα τηλέφωνα (16,9%) και απώλειες 90 εκατ. ευρώ
  5. Τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά (10,7%) με απώλειες 50 εκατ. ευρώ

Η νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) εστιάζεται σε 13 τομείς της οικονομίας.  Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι άμεσες ετήσιες απώλειες σε αυτούς τους τομείς ανέρχονται σε 60 δισ. EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά.

Οι συνολικές απώλειες αντιστοιχούν σε 116 EUR ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως. Επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους, χάνονται επίσης άμεσα 434 000 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι λόγω της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, οι 13 τομείς χάνουν ετησίως το 12,3 % των άμεσων πωλήσεών τους στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1,4 δισ. EUR, ή 125 EUR ανά Έλληνα κάτοικο
ετησίως.

Οι 13 τομείς που μελετήθηκαν είναι οι εξής: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, κ. António Campinos, δήλωσε: Τα τελευταία 5 χρόνια, οι εκθέσεις που συντάσσουμε και η έρευνα που διεξάγουμε μας δίνουν για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας για την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θίγονται τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Μέσω της έρευνάς μας, έχουμε επίσης καταδείξει τη θετική συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στην απασχόληση και την ανάπτυξη.

Πηγή: iefimerida.gr

About kostas Xristou

Δες επίσης

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων από το 2019

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις θα έχουν από το 2019 οι σύζυγοι, όπως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *