Τρίτη , Σεπτέμβριος 25 2018
Τελευταία νέα
Αρχική / Έρευνα / «Ξένο σώμα» τα Βαλκάνια για την «ενωμένη Ευρώπη» – Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε.

«Ξένο σώμα» τα Βαλκάνια για την «ενωμένη Ευρώπη» – Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο άμεσης προσχώρησης των χωρών τους στην ΕΕ,

εμφανίζονται πολίτες της περιοχής των Βαλκανίων, σύμφωνα με έρευνα του Balkan Barometer 2017.

Η Euractiv Σερβίας αναφέρει ότι από τα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Σερβία είναι η λιγότερο ενθουσιώδης χώρα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), αναφέρει ότι το 2015 το 27% των ερωτηθέντων στα Βαλκάνια πίστευε ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ έως το 2020. Το 2016, η γνώμη αυτή εκφράστηκε από το 24%, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση μειώθηκε στο 19%. Εν τω μεταξύ, το 28% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ένταξη δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Μόλις πάνω από το ήμισυ (57%) πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ το 7% διατυπώνει την αντίθεσή του.

Η ίδια έρευνα υπογραμμίζει ότι το 67% των πολιτών της περιοχής των Βαλκανίων ανησυχεί για την ανεργία, ενώ το 46% για την οικονομία. Η διαφθορά αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα για το 32% των ερωτηθέντων στην περιοχή, σε αντίθεση με το 27% το 2016 και το 15% το 2015. Η πλειονότητα των πολιτών στα Βαλκάνια (58%) είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην κοινωνία, ενώ ένας στους επτά είναι ικανοποιημένος.

Σύμφωνα με τους πολίτες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διαφθορά είναι περισσότερο παρούσα στα πολιτικά κόμματα, ακολουθούμενη από τη δικαιοσύνη, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους τελωνειακούς υπαλλήλους, ενώ το 73% πιστεύει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς από τις αρχές είναι αναποτελεσματική.

Τέλος, το 67% των πολιτών της περιοχής δεν εμπιστεύεται το δικαστικό σώμα, το 71% το Κοινοβούλιο και το 69% την κυβέρνηση. Στη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη το ποσοστό για όλες αυτές τις κατηγορίες αγγίζει περίπου το 80%.

ΠΗΓΗ

About Online Press

Δες επίσης

Αυτή είναι η σωστή ώρα να τρως πρωινό και βραδινό… αν θες να αδυνατίσεις

Δεν παίζει μόνο ρόλο τι τρώμε… αλλά και το πότε. Η αλήθεια είναι ότι η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *